או: הבית עושה "חורף-קיץ"
נו, כבר עשיתם "חורף-קיץ"? בסטודיו85 בדיוק התחלנו...
אם אתם לא יודעים למה הכוונה, כנראה שזו לא האחריות שלכם בבית או שאתם מאלו שהולכים בטישרט ובכפכפים גם בינואר🤪. זה השלב הזה בעונות המעבר בו מורידים מהמדפים העליונים את השקים של בגדי העונה המתקרבת, והבית הופך לכמה שעות (במקרה הטוב) למרכז מיון קדחתני. ילדים נדרשים לבדוק אם הסווצ'רט עולה עליהם. מבוגרים נדרשים להחליט אם יש עוד סיכוי שילבשו השנה את הבגד ההוא שמעולם לא לבשו. מטריות נשלפות ליתר בטחון. בגדי העונה החולפת נארזים בשקים ומועלים למעלה. ופתאום הארון נראה אחרת – צפוף הרבה יותר בחורף, מרווח הרבה יותר בקיץ.
אז נכון שהשבוע חם ויבש כאילו יוני ולא כאילו כבר אמצע נובמבר, אבל שיגרה היא שיגרה וטקס הוא טקס.

גם הטבע עושה "חורף-קיץ". הוא יותר רגוע, ואצלו דברים מתנהלים בניחותא. השמש הולכת ומתעדנת, כבר לא קופחת מלמעלה, העצים מתחילים להתערטל, יש ריח של גשם בבוקר וקרירות של חורף בערב (טוב, בדרך כלל, אולי לא השבוע....)
ומה לגבי הבית? גם הבית יכול לעשות "חורף-קיץ", כך שיהיה חם יותר אם מתקרב החורף, וקריר יותר אם תיכף קיץ. ואפשר לתת לבית ולטבע לשתף פעולה בלי שאתם תנקפו אצבע אלא רק תתכרבלו לכם על הספה מול החלון ותצפו בחילופי העונות שבחוץ (או ב"בית הנייר", מה שעושה לכם את זה)
אז הנה- 3 דרכים שונות להשיג "חורף-קיץ" בבית בלי להתאמץ:
1. המוגזמת
2. השקופה
3. החסכונית
1. המוגזמת –
מתאים ל- שייח'ים ערביים בעלי ממון
עלויות– במליונים
השראה– משרביות האופייניות לאדריכלות האיסלמית.
אקלים מאתגר– עד 40 מעלות צלזיוס טמפרטורה ממוצעת.
עקרון טכנולוגי– חזית נוספת חיצונית סביב כל הבניין עשויה אלמנטים ניידים אשר נפתחים ונסגרים בהתאם לתנאי האור והצל, בשליטת חיישנים הרגישים לקרינה.
דוגמה טיפוסית– מגדלי "אל בחאר" (Al Bahar Towers) באבו דאבי.
יתרונות– חשיפה אופטימלית לאור ולקרינה בהתאם לעונה, לשעה ולכיוון.
חסרנות– טוב, זה לא מאוד זול. קיים חשש מתקלות טכניות.
שורה תחתונה– לו הייתי רוטשילד.

2. השקופה –
מתאים ל- מי שבונה או משפץ וצריך לבחור זיגוג לחלונות
עלויות– יותר יקר מזיגוג סטנדרטי בזכוכית שקופה, אבל לא בהמון.
השראה – נטול השראה.
אקלים מאתגר– בקיץ חם בחורף קר
עקרון טכנולוגי- בחירה בסוג זכוכית אשר מסנן את האור והקרינה החודרים דרך הפתח באמצעות בליעה או החזרה של חלק מהם. קיימות טכנולוגיות שונות כגון זכוכית רפלקטיבית, זכוכית מגוונת, זכוכית אנטי סן עם פילם פנימי המסנן קרינה וכד'.
דוגמה טיפוסית– כל מגדלי המשרדים כמעט לאורך האיילון
יתרונות– בעל מקצוע מיומן יעשה את העבודה ואתם לא צריכים לטרוח. עלות סבירה ביחס לזכוכית סטנדרטית, לא צפוי קושי טכני בתפעול לאורך זמן.
חסרונות– הסינון הוא קבוע לאורך היום ולאורך השנה ואינו מתאים את עצמו לתנאי מזג האויר. לכל טכנולוגיה עוד יתרונות וחסרונות משלה.
שורה תחתונה– לא רע, אבל גם לא ממש מושלם.

3. החסכונית –
מתאים ל- כולם – גם למי שהוא שייח ערבי בעל ממון, גם למי שמתקין חלונות ודלתות בביתו, וגם למי שיושב בסלון ובוכה על חלב שנשפך (ומזיע)
עלויות- החל מכמה מאות שקלים.
השראה- שעון שמש וכובע מצחייה.
אקלים מאתגר- אגן הים התיכון.
עקרון טכנולוגי- הצללה חיצונית אשר מסננת שמש גבוהה וחזקה ומאפשרת שמש נמוכה ומעודנת. הרכיבים הם צמחייה, פרגולה, גגון, רפפה חיצונית ועוד, הכל בהתאם לסיטואציה. (פירוט בהמשך למתמידים.)
דוגמה טיפוסית- תריסי שלבים מפלסטיק (מה שנקרא בטעות "תריסול") – אלו שתמיד חסר בהם איזה שלב אחד או ששלב אחד לא נפתח בהם.
דוגמה קצת יותר מושכת- סוכת גפנים מעל חלון הסלון
יתרונות- חשיפה אופטימלית לאור ולקרינה בהתאם לעונה, לשעה ולכיוון. ניתנים להתקנה בדיעבד ולאו דווקא בעת בנייה או שיפוץ. זולים ומהירי התקנה. חלקם ניתן לבצע בשיטת DIY.
חסרונות- תלוי בפתרון הספציפי. אבל לדוגמה, אם ההצללה היא ע"י צמח – ובכן, הוא עלול למות. (היתרון הוא שעדיין ניתן להחליפו בקלות)
השורה התחתונה- כבר התחלתם לברר?

אם היה לכם די מהנושא להיום– מוזמנים להירשם לרשימת התפוצה של הבלוג כאן –
ולהתראות בפוסט הבא 🙂
מי שרוצים להבין יותר את המערכת החסכונית והידידותית הזו – מוזמנים להמשיך בקריאה:
בניה ירוקה בעיני היא ראשית ולפני הכל היכרות עם המצב הקיים וחשיבה: בדיקת המקום בו עומד הבית, הכיוונים אליהם פונים החדרים, אופי מזג האויר המקומי ועוד. אז חכו רגע לפני שאתם משקיעים בצנרת כפולה למים אפורים, קירות מחומרים חדשניים ועוד. לא כי יש לי התנגדות לאלו - האמת היא שאני לגמרי בעד. הכל עניין של סדרי עדיפויות ותקציב. אבל אם מלכתחילה משקיעים מחשבה אפשר להשקיע הרבה פחות כסף במערכות חדשניות ויקרות.

זוכרים את דירקטור וולט (מוני מושונוב ב"זהו-זה") שישב עם 6 מזגנים וכשהיה לו קר הדליק תנור ואז כשהיה חם מידי הדליק את המאוורר?
אם היה לו אכפת מחשבון החשמל ומהסביבה, כנראה היה יכול לפתוח חלון מלכתחילה ולהנות מהבריזה.
בואו נתן לטבע להיות המערכת החכמה שלנו. מה שנקרא ״מערכת פאסיבית״ - אנחנו ננוח וניתן לטבע לעשות את שלו כדי שבקיץ יהיה לנו פחות חם ובחורף-יותר.
אז במה מדובר?
מטרה: למנוע מהשמש להכנס הביתה בקיץ. להכניס את השמש הביתה בחורף
עובדה: בקיץ חם והשמש חזקה. בחורף קר והשמש מלטפת עד משקרת
עובדה: בקיץ שמש הצהריים גבוהה כמעט ברום השמים. בחורף השמש בצהריים נמוך בדרום.
אמצעי: גיאומטריה לכתה ד':

העקרון הבסיסי הוא לייצר מחסום מקרני השמש שיאפשר לקרניים נמוכות להכנס דרך החלון ואילו קרניים שמגיעות מגבוה יחסמו.
סייג: כל האמור רלוונטי לפתחים דרומיים. בצד צפון אין קרינה ישירה (למעט בקיץ בשעות הקיצון של הבוקר והערב ואז הקרניים נמוכות ועדינות). במזרח ובמערב הקרינה רק בבוקר ובערב בהתאמה, ואלו קרניים נמוכות כל השנה ולכן ההתמודדות איתן במידה ונדרשת תהיה בשיטות אחרות.
3 שיטות פשוטות וזמינות להשגת המחסום הזה:

1. שלכת היא דרך פשוטה המתאימה כשיש גינה סביב הבית או לפחות מרפסת. שותלים עץ נשיר. בקיץ יצל על הפתח וימנע מקרני השמש להכנס ולחמם. בחורף כשהוא עומד ערום קרני השמש יחדרו בין הענפים ויכנסו הביתה לחמם.
דוגמה מהעולם האמיתי: מול חלוני עומד עץ משמש. הוא עוד צעיר אבל כבר עושה עבודה - בקיץ נהנים מפירותיו ומההצללה שהוא מצל על החלון. בחורף כשהוא עירום מפרי ומעלווה, השמש חודרת בין ענפיו ואנחנו רוחצים בקרניים חמימות בפנים.
יתרון: עלות זניחה וטיפול קל.
חסרון: מי שאין לו "אצבעות ירוקות" עלול להרתע מהצורך לגדל עץ.
עוד דוגמה - פרגולה (מצללה) מכוסה בצמח מטפס נשיר (גפן למשל). בקיץ השמש נעצרת בעלווה ובחורף חודרת בין הקורות ונכנסת הביתה.
יתרון: מהווה הצללה קיצית גם ליושבים בחוץ.
חסרון: יש אנשים שלא אוהבים עלי שלכת (וענבים) על הרצפה שלהם, גם אם היא מחוץ לבית.

2. גגון בעומק מדויק – התקנת גגון מעל הפתח הלוקחת בחשבון את גובה החלון ואת זוית השמש בעונות השונות תפתור את הבעיה באופן מוצלח.
יתרון: עבודה חד פעמית שתפתור את הנושא לתמיד. ללא צורך בטיפול בהמשך.
חסרון: עבודה מורכבת בסיטואציות מסוימות כאשר הבית כבר בנוי (למשל בדירה בקומה גבוהה)

3. רפפה חיצונית מערכת המזכירה תריס גלילה אך מורכבת במרחק של כמה ס"מ מהחלון ומאפשרת פתיחה או סגירה מלאה, אבל גם סגירה חלקית ע"י השלבים שיכולים להסתובב סביב צירם ולאפשר הצללה משתנה לאורך היום והשנה. חשוב שהרפפה תהיה מחוץ לחלון ולא בפנים, שכן רפפה פנימית אמנם מצוינת במניעת סינוור ואור מוגזם, אבל את חדירת החום לפנים הבית היא לא מונעת ולכן בקיץ לא מהווה פתרון מספיק.
יתרון: מהווה פתרון גם לצורך בפרטיות ומאפשרת גם החשכת החלל במידת הצורך.
חסרון: לא ניתן לצאת דרך הפתחים בשעה שהרפפה מורדת להצללה, ובשל המנגנון המכאני החשמלי – יתכנו תקלות לאורך הזמן.
אז כאשר הבית כבר קיים – אפשר לשקול הוספת גגון קל מעל הפתחים הדרומיים או פרגולה במידה ויש אפשרות ורצון. אפשר לטעת צמחיה נשירה בקרבת החלונות. אשמח אם תתקשרו ונקבע פגישת יעוץ.
ואם הוא עדיין רק "על הנייר" – זה הזמן לבדוק לאן פונים הפתחים המתוכננים. בעיני, הפניית כמה שיותר פתחים לדרום היא האופטימלית, שכן אז יש לנו שליטה על כמות השמש שתיכנס כאמור. בצפון- היא לא תהיה אף פעם, ובמזרח מערב – רק בקצוות של היום. כמובן שבדרך כלל לא ניתן להפנות את כל החדרים לדרום ואז צריך לקבל החלטה על סדרי עדיפות.
זה המקום לשבת עם האדריכלית שלכם ולספר לה על סדר היום שלכם, באיזה חלק מהבית אתם משתמשים בשעות השונות. כי אם במהלך היום אתם נמצאים בסלון – זה החלל שצריך לפנות לדרום. אבל אולי אתם עובדים בבית ויהיה לכם חדר עבודה – אין כמו אור טבעי להגברת פריון העבודה- חשוב לתכנן לחדר הזה חלון דרומי עם טיפול בהצללה.
מה, עוד אין לכם אדריכלית? מוזמנים לקרוא את הפוסט שלי "בוחרים אדריכלית לפרוייקט חייכם"
הגענו לסוף. אבל אם נחזור להתחלה, ואתם בדיוק בעניני הארון - זו השיטה בסטודיו85 לקיפול Tשירט ב-13 שניות. בערך.
שיהיה חורף נעים (נו, שיבוא כבר!)
פסקול - Funky Moon by Stefan Kartenberg
אשמח לשמוע מכם כאן בתגובות איך אתם מכינים את ביתכם לחורף, והאם ברגע הזה בו אתם קוראים את הפוסט - חם לכם או קר?
ולפני שאתם הולכים לנסות בעצמכם את הקיפול הכל-כך יפני הזה - אל תשכחו להרשם לניוזלטר שלי כדי לא לפספס את הפוסט הבא! הנה כאן
ואם חשקה נפשכם לעשות זאת בעצמכם - לבדוק מהי ההצללה האופטימלית בחלון ההוא עם השמש השורפת או בויטרינה הדרומית...בואו לכאן, כתבתי הדרכה צעד אחרי צעד איך אפשר בעצמכם.